De zon en genieten, kan dat?

De zon! Je merkt het direct als de zon zich laat zien. Het beïnvloedt je humeur en iedereen is vrolijker. Je ziet het ook terug op straat. Slippers uit de kast, korte mouwen, blote benen en lekker naar buiten. Dat doet een mens goed.

De zon heeft veel positieve effecten op je lichaam en geest zoals een beter humeur en een ultiem vakantiegevoel. Dit komt door de aanmaak van vitamine D en de warmte van de zon die tevens een positieve werking op onze spieren heeft. Helemaal heerlijk dus die zon, maar let je ook op voor de schadelijke gevolgen die de zon op je kan hebben?

Het slechte nieuws van de zon is namelijk dat op dit moment huidkanker in de top 3 van de meest voorkomende kanker wereldwijd staat. Dit komt doordat de zon sterker is dan ooit. En tegelijkertijd mensen hun huid met minder kleding bedekken en meer zonuren hebben door steeds meer vrije tijd en vakanties. Dit samen met de zonnebank kuren die populair waren in de tachtiger jaren, zorgt voor meer huidschade en huidkanker.

Ik leg je dit huidschade graag uit aan de hand van een voorbeeld waar we vaak in de keuken mee te maken hebben. Als je vlees bakt in de pan en het verbrandt, dan verandert de structuur van het vlees. De oude structuur krijg je niet meer terug. Als je je huid verbrandt, verandert het DNA van die cellen en geeft dit een verandering in de celgroei. En deze verandering komt niet meer terug. Dit is huidschade. Vaak verbranden, zeker bij kinderen, geeft meer kans op huidkanker op latere leeftijd. Ik adviseer je hier goed aandacht aan te besteden.

Toch kun je verstandig genieten van de zon en de gevaren van verbranden aanzienlijk verminderen. Ik geef je wat tips:
• Bescherm bewust je huid en gebruik de juiste zonnebrandcrème;
• Zet een pet of leuke zomerhoed op;
• Beperk je tijd in de zon en zoek daarna de schaduw op.

Heb je vragen hierover? Of wil een op maat zon-huidadvies voor jou zodat je goed beschermd van de zon en de zomer gaat genieten?

Ik hoor het graag van je.

Hartelijke groet,

Annie

Benieuwd naar jouw
natuurlijke schoonheid?
Maak een afspraak.